Økonomisk støttet af HCA2005

Danmarks Radio

Som officiel broadcaster planlægger DR en række ekstraordinære satsninger. Herudover vil man naturligvis udsende en række udsendelser, som allerede eksisterer og på andre måder beskæftige sig med H.C. Andersen. www.dr.dk.

"Andersen" - en drama-dokumentar om H.C. Andersen
DR producerer i samarbejde med NDR/Arte et portræt, i to afsnit, af H.C. Andersen. Hovedhandlingen strækker sig fra digterens første udlandsrejse i 1831, til dennes død i 1875. Skuespilleren Lars Mikkelsen indtager rollen som den eventyrlige digter og fører seeren gennem Andersens liv og levned samt viser steder og områder, der har haft betydning for og givet inspiration til Andersens mangfoldige forfatterskab. Manuskriptet leveres af Mads Baastrup, DR dokumentar, og Wilfried Hauke fra det tyske produktionsselskab DM-film, mens de to, sammen med Piv Bernth også står for instruktionen. "Andersen" vil appellere til et bredt publikum og sendes på DR1, 1. del søndag den 6.marts og 2. del søndag den 13. marts 2005 kl. 20.00.

Eventyr på vrangen
Emmas Dilemma, De Uaktuelle Nyheder, Omar & Co. og holdet bag den seneste DR2-satire Normalerweise, m.fl., tager H.C. Andersens eventyr under kærlig og satirisk behandling. DR2 har været banebrydende inden for humor, satire og tv-komik, siden kanalen gik i luften med Casper & Mandrilaftalen i februar 1999, og det garanteres, at det helt sikkert bliver anderledes og alt andet end kedeligt.

Programmerne sendes hver fredag fra den 8. april kl.21.00, hvor der lægges ud med Omar Mazouk, Carsten Bang, Sebastian Dorset og Mick Øgendahls fortolkning af "Svinedrengen". Her medvirker Jan Gintberg i en uspecificeret birolle.

15. april: "Klodshans": Drengene fra Angora. Produceres af DR UNG.
22. april: "Den grimme ælling". Fjernsyn for voksne (Søren Fauli, Oliver Zahle m.fl.). Produceres af Hurlumhejfabrikken.
29. april: "Den lille pige med svovlstikkerne":  Mikael Wulff, Lasse Rimmer, Jonas Smidt m.fl. Produceres af Zentropa.
6. maj: John og Aage som H.C. Andersen-ambassadører i Estland.

Andersen i den vide verden - dramatiserede rejsebilleder
183 korte radiobilleder à 3-7 minutters varighed, der sendes hver dag i perioden 2. 4. - 2. 12. 2005, inviterer sine lyttere ud på Europas landeveje med eventyrdigteren som rejseleder. Udsendelserne vil være en daglig hilsen fra H.C. Andersen på en af hans utallige rejser. Andersens dagbøger og rejsebreve vil være de bærende tekster, og så vidt muligt følges den dato, dagbogsnotatet eller brevet har. Jesper Bergmann redigerer, Jens August Wille instruerer og Helga Prip står for teknik og montage, mens Jesper Langberg spiller H.C. Andersen. Sendes alle hverdage på P2 fra 4. april og året ud, kl. 11:50.

Nordisk Film / DR
"Unge Andersen". Biogtraffilm og TV-miniserie (i to afsnit) om den unge H.C. Andersen, instrueret af Rumle Hammerich og produceret af Nordisk Film i samarbejde med Danmarks Radio.
Filmen/serien handler om den unge og sårbare H.C. Andersen, der bevæger sig fra at være en selvovervurderende opkomling til, at han kommer i kontakt med sit eget mørke og den fortælle-stemme, der senere bliver vejen til hans berømmelse.
Processen bliver sat i gang af rektor Meisling på den latinskole i Slagelse, hvor H.C. Andersen blev optaget som 17-årig. Meisling var kontrol-menneske og tyrranisk rektor, der havde sat sig for at tugte H.C. Andersens vidtløftige fantasi ved hjælp af psykisk terror og skriveforbud.
Ikke desto mindre var Meisling også højt begavet, og Rumle Hammerichs film stiller således spørgsmålstegn ved, om Meisling rent faktisk var den skurk, han altid er blevet gjort til, eller om han i virkeligheden reddede H.C. Andersen fra sindsforvirring.
"Unge Andersen" er med andre ord historien om det tidsrum, hvor forfatteren H.C. Andersen blev skabt, og fortællingen giver et underholdende og tankevækkende indblik i Danmarks største forfatters unge og sarte sjæl.
Samtidig viser den, hvordan Meislings forsøg på at knække den irriterende og flyvske Andersen blive Meislings Waterloo, og hvordan Andersen som følge af opgøret med Meisling får kontakt med sit egentlige publikum: barnet i os selv.

Instruktion og  manuskript: Rumle Hammerich og Ulf Stark. 
Medvirkende bl.a. Henning Jensen, Lars Brygmann, Puk Scharbau, Peter Steen og den 19-årige debutant Simon Dahl Thaulow.
 
Biograf-filmen havde gallapremiere 24. februar og åbnes for offentligheden 11. marts. 
Tv-serien får offentlig premiere den 20. marts 2005 på DR1.

"Unge Andersen" er som tv-serie, på nuværende tidspunkt solgt til Grækenland, Cypern, Portugal, Slovenien, Australien, Rusland, Baltikum, Slovakiet og Irland. Derudover vises den også i norsk NRK og svensk SVT, som har været med til at finansiere filmen.
www.nordiskfilm.dk

Moonlight Productions / Bille August
Odense Kommune har afsat 10 mio. kr. til en uddeling af en årlig H. C. Andersen pris i årene 2002 - 2005 til en person, som aktivt skal bidrage til udbredelse af kendskabet til H.C. Andersen. Prisvinderen vil i modydelse udføre en væsentlig opgave i forbindelse med fejringen af H. C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005.
Bille August modtog Odense Bys H.C. Andersen Pris 2003 på 50.000 Euro på H.C. Andersens 198-års fødselsdag 2. april 2003 ved en ceremoni i Odense Teater. Bille August modtog prisen for at påbegynde planlægningen af en international storfilm om H.C. Andersen.
Moonlight Productions vil i samarbejde med instruktøren Bille August producere en ny international storfilm om H.C. Andersens liv med forventet premiere i 2006.
www.moonlight-film.dk

JJ Film
Instruktørerne Jacob Jørgensen og Henrik Lundø følger, med filmen "Jeg så det land", H.C. Andersens afgørende rejse til Italien i 1834 - i kølvandet på hvilken han påbegyndte sin gennembrudsroman, "Improvisatoren". Med Hans Edvard Nørregård-Nielsen som rejsefører fortælles historien om en digter, der bliver til. Kirsten Olesen og Thomas Mørk lægger stemmer til. Filmen vises på DR1 en onsdag i marts.
www.jjfilm.dk

NatFilm Festival 2005
Projektansvarlig: Natsværmerfonden v/ Andreas Steinmann.
Skønt han aldrig oplevede den selv, er H.C. Andersen tæt forbundet med filmen. Digterens store indflydelse på de levende billeder spiller en central rolle under NatFilm Festivalen i 2005. H.C. Andersen sugede indtryk til sig og skrev med et malende udtryk, der har appelleret til billedmagere i både samtiden og eftertiden.
Få forfattere har med deres værker sat så stort præg på filmverdenen som H.C. Andersen. Hans liv, hans rejsebeskrivelser og især hans eventyr har været inspirationskilde for mere end 100 film, og interessen synes i disse år så stor som nogensinde.
Under NatFilm Festivalen d. 1.- 15. april 2005 præsenteres publikum for et særligt program af 9 væsentlige Andersen-filmatiseringer. Der tilstræbes en bred international repræsentation, hvoraf majoriteten vil være nyere film, som dels er inspireret af Andersen, dels baseret på hans fortællinger. Målet er at vise Andersens universalitet - og alsidigheden i fortolkninger i ulige kulturer. Der vil i tilknytning til festivalen blive inviteret filminstruktører til at fortælle om deres film, ligesom et specielt program vil blive trykt.

Le Rossignol (Nattergalen), Frankrig 2004, instruktør: Christian Chaudet.

Ressurection of the Little Match Girl (Seongnanpali Sonyeoeui Jaerim) South Korea 2002, instruktør: Jang Sun-woo.

El detective y la muerte (Detektiven og Døden), Spanien 1994, instruktør: Gonzalo Suarez.

La vendora de rosas (The Rose Seller), Columbia 1998, instruktør: Victor Gaviria.

The Match Factory Girl (Tulitikkutehtaan tyttö), Finland 1990, instruktør: Aki Kaurismäki.

Wild Swans (Metsluiged), Estland 1987/2005, instruktør: Helle Karis.

Peach Blossom, China 2005, instruktør: Fu Min.

The Story of a Mother, USA 2005, instruktør: James Hart.

Den grimme ælling og mig, Danmark 2005, instruktører: Karsten Killerich and Michael Hegner
www.natfilm.dk

Barok Film A/S
Projektansvarlig: Vibeke Vogel v/ Barok Film A/S.
Med "Den rejsende" vil filminstruktøren Anne Wivel skabe en  portrætfilm om H. C. Andersen, en rejse med digteren og en rejse ind i sproget, Andersens værktøj. Tre kendte H. C. Andersen-fortolkere, Niels Birger Wamberg, Johannes Møllehave og Kathrine Lilleør, mødes i et rum og taler om digteren og kommer med bud på tolkninger af dennes værker - iblandet humor og menneskelighed. Filmen tager form af samtaler, der skal give anledning til tanker om det grundlæggende menneskelige, nemlig at skabe mening. Anne Wivel har tidligere skabt den meget anmelderroste og vel modtagne film om bl.a. Søren Kierkegaard og Per Kirkeby.
www.barokfilm.dk

Odense Film Festival
På den 20. internationale Odense Film festival i 2005 vil der, ud over den ordinære festival, blive vist film relateret til H.C. Andersen inden for følgende grupper:
1. Konkurrenceprogram for kortfilm
2. Dokumentarfilm om Andersen
3. Spillefilm, herunder børnefilm, over eventyr af H.C. Andersen
Seminarer knytter sig til festivalen. Efter festivalen sammensættes pakker af nationale og internationale Andersen kortfilm, der efterfølgende turnerer til bl.a. børnefilmfestivalen BUSTER. 15.-20. august 2005.
www.filmfestival.dk

Film-X / Det Danske Filminstitut
Kontaktperson: Regitze Oppenheim.
I forbindelse med H.C. Andersen 2005 inviterer det interaktive filmstudie FILM-X skoleklasser (og familier i weekender) til at lave deres helt egne fortolkninger af udvalgte H.C. Andersen eventyr.  Med projektet "FILM-X i H.C. Andersen klæder" skabes en ramme, hvor børn og unge kan arbejde kreativt og nyskabende med H.C. Andersens eventyr og historier.
I anledningen af jubilæumsåret er FILM-X blevet udvidet med et H.C. Andersen 3D-animeret univers, hvor publikum vil komme ud for en forrygende forfølgelse i Den Grimme Ælling, møde hunde og heks i scener fra Fyrtøjet, spille med i scene fra Den Standhaftige Tinsoldat eller hale en død krage op af lommen i Klods Hans med en eventyrlig slotskulisse som baggrund. Skoletjenesten har (i samarbejde med Center for Børnelitteratur) udarbejdet H.C. Andersen-relateret filmundervisningsmateriale. Værkstedet blev officielt åbnet 14. januar og kører året ud.
www.film-x.dk

Oncotype ApS og Metronome Productions A/S
"3+1 Badminton" er et interaktivt filmprojekt, som kobler traditionel film med interaktiv tankegang. Projektet tager udgangspunkt i H.C. Andersens "Rejsekammeraten", der omskrives i 3 versioner, som hver præsenterer 3 forskellige opfattelser af historien. Morten Schjødt samt Rasmus Botoft og Kari Vidø er manuskriptforfattere til filmen. Oncotype har tidligere høstet stor international anerkendelse for den interaktive spillefilm "Switching".
"3+1 Badminton" er en co-produktion mellem Oncotype ApS og Metronome Productions A/S.
http://oncotype.dk

China-Europe Interact Culture & Communication Co, Ltd (Kina)
Kontakt: George Yang
"Hans Christian Andersen - The Fairytale-like life of the Fairytale Writer". Kinesisk tv-serie om H.C. Andersen liv i fem episoder à 30 minutters varighed. Den røde tråd i serien bliver H.C. Andersens unikke karakteristika som for eksempel hans stærke vilje, der ledte ham til succes, hans kærlighedsliv og hans rejseoplevelser. Konkret vil der blive fokuseret på Andersen som skribent, poet, forfatter samt på hans liv og rejser over hele Europa.
Den unge, kvindelige instruktør Chen Jie, hvis spillefilm "This Side of Heaven" også er blevet belønnet i Vesten, er 'artistic director', mens Wang Yue står som 'producing director'. Tv-serien introducerer kineseren for Andersens liv og værk - ud fra et kinesisk perspektiv. Der rejses i Andersens fodspor med optagelser on location, interviews samt dramadokumentariske elementer. CCTV er Kinas største tv-station, der dækker 90 % af den kinesiske befolkning (1,1 mia. potentielle seere) samt store dele af Sydøstasien. Stationens internationale og engelske kanaler bliver transmitteret via sattellit til stort set hele verden.
Konsulent: Professor Lin Hua.
www.cctv.com

Forbidden City San Lian Movie Company (Kina)
Spillefilmen "Peach Blossom" er inspireret af H.C. Andersens eventyr "Under Piletræet" og fremstillet som et moderne eventyr for voksne. Historien koncentrerer sig om kærligheden mellem et ungt par i en landsby efter den kinesiske kulturrevolution. Filmen, der instrueres af Fu Min, beskriver, hvordan de to personer tilkæmper sig deres intellektuelle uafhængighed ved at reflektere over udviklingen i det kinesiske samfund. Ambitionen er at producere en film med både kunstnerisk og kommerciel værdi og at kombinere det urbane kinesiske udtryk med det universelle, åndelige og humanistiske.

MoMA  (USA)
MoMA præsenterer, i anledningen af 200-året for H.C. Andersen, et halvt dusin filmversioner baseret på eventyret "Den lille pige med svovlstikkerne". Filmene spænder over en periode på knap 100 år (med den tidligste fra 1915) og viser således de mangefacetterede fortolkninger af dette kendte og højt elskede eventyr, som har inspireret kunstnere, børn og voksne gennem tiderne. Der har følgelig været kontakt til en lang række arkiver rundt om i verden for at vise filminstruktører så forskellige som Jean Renoir, Aki  Kaurismäki og Andy Warhol.

Tulitikkutehtaan tytto (The Match Factory Girl). 1990. Finland. Skrevet og instrueret af Aki Kaurismaki.
Lørdag 9. april, 17:30; lørdag 16. april, 14:00. T2

La Petite Marchande d'allumettes (The Little Match Girl). 1928. Frankrig. Instrueret af Jean Renoir.

Match Girl. 1966. USA. Instrueret af Andrew Meyer (med hjælp fra Andy Warhol).
Lørdag 9. april 9, 20:00; lørdag 16. april, 16:00. T2

Den lille pige med svovlstikkerne over et århundrede:
 
The Little Match Seller. 1902. Storbritannien. Instrueret af James Williamson.
The Little Match-Seller's Christmas. c. 1915. Storbritannien(?). Ukendt instruktør.
Das Mädchen mit den Schwefelholzern (The Little Match Girl). 1928/29. Tyskland(?). Ukendt instruktør.
Matchi uri no shojo (The Little Match Girl). 1947. Japan. Instrueret af Arai Kazugoro.
Das Mädchen mit den Schwefelholzern (The Little Match Girl). 1953. Tyskland. Instrueret af Fritz Genschow.
Nyttårsnatt (New Year's Eve). 1993. Norge. Instrueret af Per Blom.
Søndag 10. april, 14:00; mandag 11. april, 18:00. T2

Sungnyangpali sonyeoui jaerim (Resurrection of the Little Match Girl). 2002. Korea. Skrevet og instrueret af Sun-Woo Jang.
Søndag 10. april, 17:00; lørdag 23. april, 14:00. T2

Læs mere om filmene her.
Premiere 9. april, frem til 23. april 2005.
www.moma.org


Logo-samarbejder

Sleeping Hero Productions (USA)
Kontaktperson: James David Hart
"The Story of a Mother". Sleeping Hero Productions er et uafhængigt filmselskab etableret I New York 2003. Selskabet producerer en 23 minutter lang computeranimeret 3D-film over H.C. Andersens "Historien om en moder". Filmen instrueres af James David Hart og er for nylig blevet udtaget til at indgå i NatFilm 2005 i april.
Stemmer: Bl.a. Dylan Baker, Kate Burton og Roger Rees.
http://sleepinghero.com

Telescreen (Holland)
26 halv-timers børneudsendelser, under titlen "Der var engang", bliver i løbet af 2005 sendt på DR1. Samme serie udkommer på VHS og DVD: "Hans Christian Andersen - The Fairytaler". Hver især er de baseret på et af Andersens eventyr. En udvidet merchandise serie knytter sig til serien, der pr. 1. december 2004 solgt til følgende lande:  Benelux, de nordiske lande, Tyskland, Frankrig, Østrig, Hong Kong, Malysia, Singapore, Taiwan, Kina, Korea, Portugal, Grækenland og Italien.
www.telescreen.nl / www.fairytaler.com

Concept film & tv
Filmselskabet "concept film & tv" producerer ti filmatiseringer af Andersens eventyr. DR's B&U-afdeling har sagt god for projektet og det forventes endvidere lanceret i Skandinavien og Asien. Filmene optages bl.a. i Den Gamle By i Århus og præsenterer eventyrene i en skæv filmisk vinkel i stil med Jean-Pierre Jeunets "Le fabuleux destin d'Amélie Poulain" (Den fabelagtige Amélie fra Montmartre) fra 2002.
www.conceptfilm.dk

Films-Sud (Belgien)
Kontakperson: Mweze D. Ngangura
"The Governor's New Clothes" ("Les Habits Neufs du Gouveneur") er Mweze D. Nganguras frie filmatisering af H.C. Andersens eventyr "Kejserens nye klæder".
Filmen er en musical, der handler om magtmisbrug - med en historie om en familie på sammenbruddets rand i en afrikansk stat, hvor to store befolkningsgrupper strides.
"Jeg har ønsket af tilpasse handlingen i den politiske og kulturelle kontekst, som gælder for nutidens afrikanske "morderiske virkelighed".", siger Mweze D. Nagangura.
Mweze D. Ngangura er født i Zaire, men uddannet i Belgien. Han har skabt både dokumentarfilm og spillefilm og har modtaget flere priser.