INTERVIEWS H.C. Andersen handler om at turde søge eventyret

For amtsborgmester Jan Boye er H.C. Andersen 2005 den oplagte anledning til at spørge sig selv, om man skjuler nogle af sine talenter samt om man er parat til at tage ansvaret for de ønskede mål i livet. Vi mødte ham i et roligt hjørne af internettet og stillede ham 11 skarpe om H.C. Andersen 2005.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 17 Januar 2003

Amtsborgmester i Fyns Amt, Jan Boye, mener ikke, at hans forhold til H.C. Andersen adskiller sig væsentligt fra de fleste andres. Men som en af hovedaktørerne i fejringen af Andersens 200-års fødselsdag i 2005 er han naturligvis meget opmærksom på H.C. Andersen netop i disse år. 

Især fascinerer det ham, at folk i udlandet ikke umiddelbart kender Odense, men sjovt nok straks kan placere byen på landkortet, når man siger, at den er H.C. Andersens fødeby. Der er simpelthen en international klasse over Andersen, som ikke er nogen andre danskere forundt.

Hvordan kan det være, at H.C. Andersen har den her evne til at tale til hele verden uanset alder, tid, sted, social status osv.?
Det er fordi temaerne og historierne alle er aktuelle på trods af, at de har forskellig betydning for børn unge og voksne. Samt at eventyret som genre altid fascinerer og begejstrer os uanset alder, tid og sted.

Hvordan føles det at sætte Fyn på det internationale landkort på den her måde?
Jeg er naturligvis utrolig glad for, at det lykkedes at samle både det offentlige og private om denne store og flotte markering af H.C. Andersens 200 års dag. Og jeg er meget stolt over, at Fyns Amt er med i markeringen  med vores bevilling på 15 millioner kroner.

International omtale
Hvad kan et projekt som HCA2005 gøre for dansk kultur?
Det har en enorm betydning, at 200-års dagen markeres både nationalt og internationalt i forhold til markedsføringen af Danmarks kultur generelt. Projektet skaber en international omtale, som der er meget stor markedsføringsværdi i for både Odense, Fyn og landet som helhed.

Hvilken side af Andersen, ser du helst, bliver den toneangivende?
At vi forstår H.C. Andersens opfordring til os alle om at søge lykken  også i situationer, hvor man som udgangspunkt har alle odds imod sig.

Læser du selv/har du læst op af H.C. Andersen for dine børn?
Ja, begge har i dåbsgave fået forærende H.C. Andersens samlede eventyr og historier, som de kan lide at bladre i og få læst op af. Jeg synes, at det er vigtigt, at mine børn kender Andersens eventyr, og jeg håber, at vi med det her projekt kan komme til at kende flere sider af Andersens værker end blot de mest kendte eventyr.

Hvilket eventyr synes du bedst om?
Jeg kan nævne flere, men jeg vil nævne Klods Hans, fordi han uimponeret når sine mål.

Stolt og beæret
Hvad tror du, H.C. Andersen ville have sagt til, at vi fejrer ham på den her måde?
Jeg håber, at han ville være stolt og beæret, men jeg kunne godt mistænke ham for, at han ville sige, at der blev gjort for meget ud af det, selv om han inderst inde ikke mente det.

HCA2005-projektet kan lade sig gøre i denne størrelsesorden, fordi offentlige og private kroner har fundet sammen om et fælles formål. Hvilke perspektiver ser du i den konstruktion på sigt?
Nu er jeg tilhænger af offentligt og privat samarbejde, også inden for kulturlivet i bred forstand, og denne store markering kan kun lade sig gøre, fordi man går sammen. Det har på alle måder været en positiv oplevelse at arbejde sammen med min øvrige kollegaer i fondsbestyrelsen.
 
H.C. Andersen iscenesatte sig selv i stil med de bedste internationale brands, vi kender idag. Hvad er din holdning til den side af ham, og hvad kan vi lære af den?
Jeg mener ikke, at man skal skjule sine talenter, og man kan jo ikke sige andet end, at strategien lykkedes for Andersen. Vi kan også lære, at man selv er den første, der må tage ansvar for de mål, man ønsker at opnå.

H.C. Andersen fik økonomisk støtte af Kongen de første mange år af sin karriere. Hvis ikke han havde fået det, var det ikke sikkert, han var blevet forfatter af den kaliber, vi kender ham for. Hvilke
sammenhænge ser du mellem det og den offentlige støtte af kunstnere i dag?
Kongen var jo dengang det offentlige og på en måde en parallel til nutidig offentlig støtte til kulturen og de enkelte kunstnere. I dag har flere blot en mulighed for at udfolde deres talenter end på H.C. Andersens tid.

Hvis du skulle tage en ting fra H.C. Andersen, hans eventyr eller person, og give det videre til en anden med ordene: "det er det, det hele handler om", hvad ville det så være?
At det er muligt at realisere sine drømme og håb  også selv om dine omgivelser undertrykker eller modarbejder dig.


Tilbage